Sinop Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Oğuzhan Kurt, "Doğaya atılan kâğıt 2 ila 3 hafta,1 teneke kutu 100 yıl, plastik şişe 400 yıl yok olmadan dayanabildiği düşünüldüğünde atıkların geri dönüşümünün sağlanmasının önemi çarpıcı bir şekilde ortaya çıkmaktadır." dedi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Oğuzhan Kurt, 2013 2014 eğitim öğretim yılı uygulamalı Çevre eğitimi çalışmalarına ilişkin Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger’in destek ve teşvikleri ile Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan eğitim protokolü çerçevesinde 13.02.2014 tarihinde başlanılan çevre eğitimi çalışmaları kapsamında şimdiye kadar, Sinop Merkez’de dört, Boyabat ilçesinde üç, Ayancık ve Durağan ilçesinde iki, Türkeli ve Erfelek ilçesinde bir olmak üzere toplam 13 ilkokul ve ortaokulda çevre eğitimleri başlanıldığını söyledi.
Kurt, “Bu kapsamda öğrencilere Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğünce geri kazanımı olan ambalaj (kağıt, karton, plastik, metal vb.) Bitkisel kızartmalık yağlar, Atık piller ve diğer atıklarıma içeren “Atıklar yönetimi” konulu çevre eğitimi verilmekte konu ile ilgili karagöz ve Hacivat oyunu izlettirilmektedir. Okulların Çevre bilincine yönelik yapmış oldukları sosyal aktiveleri hakkında bilgi alınmaktadır.” dedi.
1 Ton kağıt için 8 ağacın kesilmesi önlebilmektedir.
Kurt, “ Atık Yönetiminde en önemli unsur atıkların geri dönüşümdür. Geri dönüşümde amaç kaynakların lüzumsuz kullanılmasını önlemek ve atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık çöp miktarının azaltılması olarak düşünülmelidir. Demir, çelik, bakır, kurşun, kağıt,plastik,kauçuk,cam,elektronik atıklar gibi maddelerin geri dönüşüm ve tekrar kullanılması tabi kaynakların tükenmesini önleyecektir. Bu durum ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ithal edilen hurda malzemeye ödenen döviz miktarını da azaltacak kullanılan enerjiden büyük ölçüde tasarruf sağlayacaktır örneğin kullanılmış kâğıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini yüzde 74-94 su kirliliğini yüzde 35 su kullanımını yüzde 45 azaltmakta ve bir ton kağıtın kâğıt hamuruna katılması ile 8 ağacın kesilmesi önlebilmektedir. Diğer yandan atıkların geri dönüşümün ile bertaraf edilecek katı atık miktarlarının azaltılması ve çevre kirliliğinin önemli ölçüde önlenmesi de sağlanacaktır özellikte katı atıkların düzenli bir şekilde bertaraf edebilmek için yeterli alan bulunmayan ilimiz atıklarının geri dönüşümünün sağlanması ile katı atık miktarının ve hacminin azalması büyük bir avantajdır Sağlıklı bir geri dönüşüm sistemin ilk basamağı ise bu malzemelerin kaynağında ayırması sureti ile toplanılmasıdır. Geri dönüştürülebilir nitelikteki atıklar normal çöple karıştığında bu malzemelerden üretilen ikincil malzemeler çok daha düşük nitelikte olmakta ve temizlik işlemlerinde sorunlar olabilmektedir.Bu yüzden geri dönüşüm işleminin en önemli basamağını kaynakta ayırma ve ayrı toplama oluşturmaktadır.” dedi.